2024. május 4., szombat - Mónika

Üzleti hírszerzés és biztonság

A kis ügyvédi irodáknak lépéseket kell tenniük, és foglalkozniuk kell a kiberbiztonsági és adatvédelmi előírásokkal

2024-04-25 398

A kis ügyvédi irodáknak prioritásként kell kezelniük a kiberbiztonsági és adatvédelmi szabályozásokat, hogy megvédjék ügyfeleik érzékeny adatait és megőrizzék szakmai hírnevüket.

A kiberbiztonsági és adatvédelmi szabályozások az elmúlt években a technológia és az internet exponenciális növekedése miatt egyre fontosabbá váltak. A jogi ágazat, beleértve a kis ügyvédi irodákat is, minden nap szembesül az adatokat érintő kihívásokkal. Valójában a kis praxisoknak előnyben kell részesíteniük a kiberbiztonsági és adatvédelmi szabályozásokat, hogy megvédjék ügyfeleik érzékeny adatait és megőrizzék szakmai hírnevüket. Ez a cikk feltárja azokat az okokat, melyek eredményeképp a kis ügyvédi irodáknak is  törődniük kell a kiberbiztonsággal és az adatvédelmi szabályokkal, továbbá kezdeti lépéseket is javasol ehhez.

Hat ok, amiért a kis ügyvédi irodáknak aggódniuk kellene a kiberbiztonsági és adatvédelmi szabályozás miatt:

  1. Etikai kötelezettségek

A jogászi hivatás okán az ügyvédeknek morális kötelezettségük van ügyfeleik bizalmas információinak védelmére. A különböző etikai kódexek szakmai és magatartási szabályai hangsúlyozzák az ügyfelek bizalmas adatainak védelmének fontosságát. Ezen etikai kötelezettségek megszegése fegyelmi eljáráshoz és súlyos szankciókhoz vezethet. A közösségi médiában közzétett bejegyzésektől a webhelyet kezelő harmadik fél szolgáltatón át az iroda nevében hitelkártyás fizetést feldolgozó cégig az ügyvéd felelősséggel tartozik annak biztosításáért, hogy az irodával kapcsolatba lépő valamennyi fél szigorúan ellenőrzött keretek között működjön a bizalmas információk nyilvánosságra hozatalának megakadályozása érdekében.

  1. Jogi kötelezettségek

A kis méretű ügyvédi irodákra is vonatkozhatnak adatvédelmi szabályok, például a Fogyasztói Adatvédelmi Törvény (California Consumer Privacy Act – CCPA – a ford.). Ezen előírások be nem tartása súlyos anyagi következményekkel járhat számukra. Az ügyvédeknek és az irodának nem csupán a titoktartás a kötelezettsége, hanem annak biztosítása is, hogy az ügyfelek adatait a magánélet védelmét tiszteletben tartó módon tárolják. Általánosságban igaz, hogy a kis ügyvédi irodák papírmentesek, és gyakorlatilag minden adatukat elektronikusan tárolják, ezért gondoskodniuk kell arról, hogy az adatok tárolásának módja megfeleljen a vonatkozó jogszabályoknak.

  1. Az ügyfelek elvárásai

Az ügyfelek egyre inkább elvárják személyes adataik védelmét, amikor ügyvédi irodával lépnek kapcsolatba. Az iroda azon képessége, hogy a kiberbiztonsági intézkedéseket és az adatvédelmi szabályok betartását demonstrálja, bizalmat kelthet az ügyfelekben, és versenyelőnyt jelenthet a piacon. Gondoskodniuk kell arról, hogy mindenki megfelelő tájékoztatást kaphasson az előírásokról és a megfelelési stratégiáról annak érdekében, hogy az ügyfelekkel folytatott kommunikáció hatékony és pontos legyen.

  1. Növekvő kiberfenyegetés

A kis praxisok egyre gyakrabban válnak kiberbűnözők célpontjaivá, mivel – saját meglátásuk szerint – nem rendelkeznek elegendő erőforrással és szakértelemmel a megfelelő biztonsági intézkedések végrehajtásához. A kiberbűnözők egy ügyvédi iroda IT-rendszereinek sebezhetőségeit igyekeznek kihasználni, hogy érzékeny ügyféladatokat lopjanak el, vagy váltságdíjért zsarolják az irodát. Ahogy a kiberbűnözők módszerei folyamatosan fejlődnek, a kis ügyvédi irodáknak előnyben kell részesíteniük a kiberbiztonsági előírásokat saját és ügyfeleik védelme érdekében. Első lépésként fel kell ismerni, hogy ennek a veszélynek a mérsékléséhez szakértőket kell bevonni és kialakítani a megfelelő és biztonságos munkakörnyezetet.

  1. Hírnév és bizalom

Az ügyvédi irodák a hírnevükre és ügyfeleik bizalmára támaszkodnak a siker érdekében. Az adatvédelmi szabályok be nem tartása súlyosan ronthatja az iroda hírnevét, ami az ügyfelek elvesztéséhez és folyamatosan romló hatékonysághoz vezethet. A kiberbiztonsági és adatvédelmi szabályok előtérbe helyezésével a kis ügyvédi irodák megőrizhetik ügyfeleik bizalmát és megvédhetik hírnevüket.

  1. Az adatszivárgás (data breach) költsége

Az adatszivárgás költsége lesújtó lehet a kis ügyvédi irodák számára. Az IBM (International Business Machines – a világ legnagyobb informatikai vállalata – a ford.) legutóbbi adatszivárgási jelentése szerint az 500 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató irodák átlagos adatszivárgási költsége 2,98 millió dollár. Az adatvédelmi szabályok be nem tartásáért kiszabható esetleges bírságokon és szankciókon túlmenően az adatvédelmi kötelezettségszegés anyagi veszteséget, magas perköltségeket és a korrekciós intézkedések végrehajtásának költségeit is eredményezheti. A kiberbiztonságba és az adatvédelembe való befektetés nemcsak jogi és etikai alapkövetelmény, hanem megfontolt pénzügyi döntés is.

Az ügyvédi irodáknak gondoskodniuk kell arról, hogy csökkentsék az adatvédelmi kötelezettségszegések költségeit azáltal, hogy átfogó kiberbiztosítást kötnek, és olyan stratégiát dolgoznak ki, amely megvédi őket az exponenciálisan súlyosbodó károktól.

A teljes cikk: A kis ügyvédi irodáknak lépéseket kell tenniük, és foglalkozniuk kell a kiberbiztonsági és adatvédelmi előírásokkal

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában

Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában

More details
Épül Budapest második reptéri hotele – összekapcsolják az elsővel

Épül Budapest második reptéri hotele – összekapcsolják az elsővel

More details
Lassabb bővülés áprilisban

Lassabb bővülés áprilisban

More details
Változnak a hazai jogosítványszabályok, baj lehet belőle

Változnak a hazai jogosítványszabályok, baj lehet belőle

More details
Átalakítják a hotelcsillagozási rendszert Európában

Átalakítják a hotelcsillagozási rendszert Európában

More details
Építőanyag árfigyelő indul

Építőanyag árfigyelő indul

More details
Ezek lesznek a következő év legnagyobb ingatlanberuházásai

Ezek lesznek a következő év legnagyobb ingatlanberuházásai

More details
Miért tűnik kihagyhatatlannak a XI. Laurel Retail Konferencia?

Miért tűnik kihagyhatatlannak a XI. Laurel Retail Konferencia?

More details